A szabadság betegei

a-szabadsag-betegei-csoport

Meghívjuk Önöket 2016.november 27-én, vasárnap, 19 órára, a színházterembe, „A szabadság betegei” című népi játék temerini bemutatójára.

A darabot Csorba Béla költő,néprajzkutató írta, és elsősorban a lelkes amatőrök szorgalmas munkájával sikerült színpadképessé tennünk. Ez leginkább Nagy Sándornak köszönhető, aki 8 évig volt az egyesület elnöke, az utóbbi időkben pedig egy-két rendezésben jeleskedett. Kiválasztotta a szereplőket és velük együtt állította szinpadra „A szabadság betegei”-t. A díszlet és a műszaki megoldások is közös munka eredményeként jöttek létre. A szereplők többsége játszott már néhányszor, sőt van aki tapasztalt amatőr színész, de akad olyan is aki eddig főleg csak néptáncos, énekes és népzenészként mutatkozott be.

A darab elsősorban a temerini születésű Sörös Imre tiszteletére íródott, akit az 1956-os forradalom mártírjaként végeztek ki, de egy kis ízelítőt kapunk a budapesti események és az akkori jugoszláv politika értelmezéséről is, akár az egyszerű polgár vagy az államhatalom képviselői szemszögéből.

Az ’56-os témájú népi játékot alkalmunk volt kétszer is bemutatni Magyarországon, mégpedig Csanádpalotán és Szeged Szentmihályon a forradalom 60-ik évfordulójára rendezett amatőr színjátszó szemléken.

Szirmai Károly MME

a-szabadsag-betegei-plakat